QuickTake 200

Status: Et fungerende eksemplar af QuickTake 200 findes i MacLab Danmarks samling. Originalemballagen er os dog endnu ikke i hænde.

Anden generation af Apples digitalkamera

Apples digitalkamera QuickTake 200 blev lanceret 18. februar 1997 og var radikalt anderledes end QuickTake 100 og QuickTake 150 både hvad angik teknik og design. Kameraet blev lanceret samme dag som den legendariske Newton MessagePad 2000 og andre produkter fra Apple, herunder PowerBook 3400 og Power Mac 7220, 7300, 8600 og 9600.

Kameraet havde et mere traditionelt udseende end forgængerne QuickTake 100 og 150. Det nye produkt blev lanceret med fokus på brugervenlighed: Peg og skyd, og billedet blev taget – selv under forhold med meget lidt lys. Der er i øvrigt ingen indbygget blitz i QuickTake 200 og heller ingen mulighed for tilslutning af en.

Som standard kom kameraet med 2 Mbyte hukommelse, der dog kunne udvides til 4 Mbyte. Med 2 Mbyte har man plads til 30 billeder, hvilket svarer til ca. samme omfang som en almindelig filmrulle. Da SmartMedia-kortet kan tages ud af kameraet, kan man i princippet tage uendeligt mange billeder på sin ferietur.

I modsætning til de tidligere kameramodeller fra Apple, har QuickTake 200 et 1,8″ display bag på kameraet, som fungerer som søger. Desuden er det muligt at se sine billeder i thumbnailudgave efter at man har været på fotosafari. Det er muligt at få afspillet et slideshow, og man kan skrivebeskytte eller slette billeder for at frigøre plads.

En handy multimediecentral

Kameraet kan fungere som en lille multimedieenhed, som gør det endnu sjovere at lege med end et almindeligt kamera. Da der er NTSC-video-interface på kameraet, kan man vise sine billeder på et TV. Det er således også muligt at redigere billederne på sin Mac og føre dem tilbage på kameraet, som man så kan tage med på næste familiebesøg, hvor man kan lave billedfremvisning på fjernsynet. Bemærk dog at NTSC-standarden primært er udbredt på tv-apparater i USA, Canada og Japan.

Kameraet kunne desuden ifølge Apples officielle pressemeddelelse fungere til “QuickTime conferencing”, hvilket Apple genoptog i 2003 med deres iChat AV til Mac OS X 10.3 i kombination med webcammet iSight. Skal man benytte kameraet til QuickTime-videokonference, er det dog nødvendigt at man har en video-digitizer eller tv-indgang på sin computer. Man kan med andre ord ikke bare slutte kameraet til en hvilken som helst seriel port og starte sin videotransmission. Power Mac 7500, 8500 og Apples “AV”-Power Macs har videoindgang. Disse computere er derfor oplagte at bruge til formålet.

Kameraet var klar til levering i april (1997) og kom sammen med softwaren Adobe PhotoDeluxe til fotoredigering, Adobe PageMill 2.0 til webproduktion og PictureWorks NetCard, som var et mailprogram specielt beregnet til billedbeskeder.

QuickTake 200 har to søskende

Apple QuickTake 200 blev ganske vist lanceret som Apples nye digitale kamera, men Apple havde ikke mange fingre med i hverken teknologiudvikling eller design af kameraet. Det blev produceret af Fuji, og findes markedsført i næsten identiske udgaver med Fujis og Samsungs logo på kabinettet. Kommer kameraet fra Fuji, hedder det “Fuji DS-7″. Kommer det fra Samsung, hedder det Kenox SSC-350N.

De tre kameraer er dog ikke helt identiske. QuickTake 200 kom i modsætning til Fujis kamera med Mac-software og et serielt kabel til Macintosh. Fujis kom kun med Windows-software og et kabel til PC’er. QuickTake 200 skulle i øvrigt fungere fint med Fujis Windows-software og et kabel efter pc-standarden.

Spar på batterierne

En anden stor forskel var, at Apples kamera kom med en optisk søger, som kan klipses på kameraet. Det er en stor fordel, hvis man bruger kameraet i stærk sol, hvor det kan være svært at se, hvad der vises på displayet bag på kameraet.

Desuden kunne man spare store mængder batteritid ved at trykke to gange på “action”-knappen for at slukke for displayet og udelukkende benytte sig af den optiske søger. Dette skal efter sigende kunne fordoble batterilevetiden. Fujis udgave af kameraet har i øvrigt ikke muligheden for at deaktivere displayet.

Tekniske specifikationer

Opløsning: 640 x 480 pixels
Farvedybde: 24 bit
Interface: Serielt og NTSC video-output
2 eller 4 Mbyte SmartMedia memory card
ISO 100
Lukketid: 1/4 til 1/5000 sekund
Fixed-focus 38mm f/2.2
Systemkrav: En Macintosh med 16 MByte RAM, min. Mac OS 7.5.